Oldalak

2014. november 28., péntek

Gasztronómiai Katedrális, és annak kicsi, magyar változata



Alexandre Dumas Nagy Konyhaszótára – beszélgetés Szederkényi Olgával

Nem egyszer említettem már, hogy könyvek közt nem érem be az egyszerű receptgyűjteményekkel, ezért felcsillant a szemem, mikor megtudtam, hogy Alexandre Dumas méltatlanul elhanyagolt Nagy Konyhaszótárának (Grand Dictionnaire de Cuisine) végre megjelenik magyar verziója. Szándékosan nem fordítást írok, az eredeti mű ugyanis 1300 oldal terjedelmű – nem véletlen, hogy 140 évet kellett várni, mire elkészült a saját változatunk. A teljes kötetet válogatta és fordította Szederkényi Olga, vele beszélgettem a könyvről és a zseniális franciáról, Dumas-ról.

2014. november 17., hétfő

A parasztasszony a kastélyban

(Bevezető és útmutató Lénárd Sándor: A római konyha c. könyvéhez - és az összes többi szakácskönyvhöz)

A szegény paraszt feleségét mindig felhívatták a kastélyba, ha nagy vendégség ígérkezett. Segített akkor ott a szakácsnak, aki maga is igen nagy úr volt. A parasztasszony fát aprított, krumplit hámozott, baromfit tisztított, tortakrémet kevert - aztán odahaza mindenről egy ízig beszámolt hites urának.

- Micsoda dínomdánom volt megint! Micsoda lakoma! Befejezésül eperkrémes torta! Bizony, a gróf urak mind a tíz ujjukat megnyalták utána!