Oldalak

2015. február 24., kedd

Receptújság, gasztromagazin - miért vagytok oly szürkék?

Így is lehet: a Lucky Peach aktuális
számának címlapja
Azt hiszem, nehéz dolga van annak, aki a gasztronómiáról szeretne friss híreket kapni - magyar nyelven. Néhány blog és weboldal igyekszik ugyan tartani a frontot, de valójában erős hiányérzetem van, amikor tájékozódni szeretnék. A nyomtatott sajtó még ennél is szegényesebb: tartalmában rettentő kevés az eredeti és színvonalas produktum. A 10-15 féle megkülönböztethetetlen és semmitmondó receptgyűjteményen kívül alig találunk valamit.
A BBC Good Food szinte teljes mértékben angol import, a TV Paprika Magazin minden egyedi báját elvesztette a tavalyi kiadóváltással, a Stahl magazinok lényege a brand minél szélesebb körű kiépítése, és ehhez a listához társul március végétől Jamie Oliver magazinjának magyar változata is. Tudom, talán telhetetlen vagyok, és ezek az újságok is tartalmaznak a recepteken felül vegyesen írásokat, de a magazinok könnyed fecsegős hangnemén túl kevéssé informatívak és témaválasztásukban csak nagyon szűk kört ölelnek fel. Számomra az egyetlen tartalmasnak mondható lap a Magyar Konyha, amely a maga konszolidált módján mégiscsak valódi újságírás a gasztronómia határain belül.

Mindeközben a témáról beszélni és írni napról napra nagyobb divat. A könyvesboltok roskadoznak a szakácskönyvektől, és az irodalmi kötetekben is egyre több a gasztro utalás. Minden valamire való lapnak van rovata a témában, és sorra születnek a gasztroblogokból könyvek. Hogy hová tud még mindez fejlődni, azt remekül mutatja a new yorki Food Book Fair, amelyet 2012 óta rendeznek meg:  egy fesztivál csakis gasztrokönyvekből, számomra valódi paradicsom lenne eljutni. A három napos rendezvény alatt programokat, előadásokat szerveznek, és bár nincs túl nagy múltja, mégis biztos vagyok benne, hogy néhány év alatt hatalmasat fog nőni.

A Food Book Fair kínálatát erősíti a Foodieodicals csapata, akik a rendezvényen belül egy egy napos fesztivált tartanak a gasztromagazinok rajongóinak. És hogy ne csak a new yorki résztvevők legyenek szerencsések: honlapjukon összegyűjtik az összes általuk ismert folyóiratot a világ minden tájáról, ami remek gondolatébresztő, hova is lehetne még eljutni. A felsorolt lapok legnagyobb része amerikai, de találunk svéd, norvég, japán, kínai, holland, angol, belga kiadványokat is. A tengeren túliak többségét nem csak az okozza, hogy innen ered a fesztivál, hanem az is, hogy kirobbanó szellemi élet és diskurzus zajlik errefelé a gasztronómiáról. A kiadványok közt van könnyedebb recept gyűjtemény és szakmai folyóirat is, találunk konszolidált (szinte sznob) lapot és formabontó fanzint egyaránt. Külön magazin szól a feministáknak, a gyerekeket pedig két lap is célozza - igen, csakis gasztro-témában. A tartalomnak legtöbbször csak a töredéke recept. Az általában negyed- vagy félévente megjelenő folyóiratok sokszor egy témát járnak részletesen körbe, interjúk, esszék, tanulmányok váltják egymást gyönyörű fotókkal és illusztrációkkal.

Néhány külföldi magazin címlapja...
Félreértés ne essék: nem sopánkodni szeretnék, és azt kidomborítani, hogy itthon minden rosszabb. Épp ellenkezőleg: nagyon is úgy gondolom, hogy itthon bőven találnánk tartalmat egy saját, intelligens és vicces gasztro magazinnak. Remek dolog megfőzni a recepteket, de rengeteg tudás és érdekesség van az ételek mögött. Lehet mesélni alapanyagokról, emberekről, régi és új korokról, irodalomról, művészetről, törtélemről, társadalomról, mert ezek ezer és egy módon fonódnak össze a gasztronómiával. A hasunkat már egész jól meg tudjuk tömni - épp ideje a szellem táplálékával is foglalkozni egy kicsit.

... és néhány borító a hazai termésből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése