Oldalak

2015. március 1., vasárnap

Dobos-torta á la Warhol - Andy Warhol elfeledett szakácskönyve

Kevesen tudják Andy Warholról, hogy hírneve hajnalán szakácskönyvet is készített. Az ötvenes években Amerikában sorra jelentek meg a francia szakácskönyvek, ez adta az ötletet, hogy válaszként a dömpingre Suzie Frankfurttal (belsőépítész) együtt elkészítsék a saját verziójukat. Suzie és Warhol 1959 tavaszán ismerkedtek meg, és hamar barátok lettek, így lelkesen fogtak hozzá a közös munkához.


A recepteket Suzie írta, az illusztrációkat természetesen Warhol készítette, a kalligráfia pedig Julia Warhola, Warhol édesanyjának munkája. Bájos nüansz, hogy a szövegen az átmásolás után semmit nem javítottak, így előfordulnak helyesírási hibák vagy sorismétlődések. A színezéshez néhány környékbeli fiút is alkalmaztak, ám még így is rettentő lassú volt a munka, ezért végül összesen csak 34 példány készült el. A címe Wild Raspberries lett, amely utalás Ingmar Bergman 'Wild Strawberries' című, 1957-es filmjére.

Az alkotópáros nagy reményekkel viseltetett a receptes könyv iránt, ám végül csalódniuk kellett: a kiadók nem kapkodtak utána, így az elkészült példányok többsége karácsonyi ajándék lett a barátok számára. Ezek után feledésbe is merült, mígnem Suzie Frankfurt fia, Jaime fel nem fedezte édesanyja papírjai közt 1997-ben. 

Természetesen most már nem tiltakoztak a könyvkiadók, a kiadvány előszavában Jaime pedig két dolgot emel ki: egyrészt azt, hogy Warhol későbbi munkamódszere már ennél a pusztán hobbiból készített kötetnél is megmutatkozik: az illusztrációk elkészítése után asszisztensek csapata végzi a többi munkát. Másrészt pedig, a recepteket olvasva az látjuk, hogy nem részletes használati utasításokról van szó, inkább művészeti termékek ezek az oldalak. Warhol többi munkájára jellemzően nem a folyamaton, hanem a kész terméken van a hangsúly.

Használhatóság ide vagy oda, a rajzok igazán egyedivé teszik a recepteket. A túlzóan tökéletes fotók helyett nagyon is helye lenne az illusztrációknak manapság is a szakácskönyvekben. A gyerekeknek szóló kiadványokból tudni lehet, hogy rengeteg tehetséges grafikus van itthon és külföldön egyaránt - miért ne rajzolhatnának ételekről is?

(A cikk és a képek forrása a Brainpickings oldala.)













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése