Oldalak

2015. március 27., péntek

Most már tudjuk, mi szól a világ legjobb éttermének mosdójában


Nem könyvről írok most, de nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a koppenhágai Noma étterem már megint mennyire szuper dologgal állt elő. A szintén dán Efterklang indie zenekar készített számukra egy egy órás "hang installációt", amit a Noma mosdójában lehet hallani.

Az összesen 67 perces "Stream of Noma" több száz kis hangfelvételt gyúr össze, közte a helyi beszállító csirkefarmján élő tyúkok kotkodácsolását és az étterem zajait is. A zenekar honlapján található leírásból kiderül, hogy a hangokat 2013 szeptemberében rögzítették, ezeket rétegezték egymásra úgy, hogy a végeredményben 20 fókusz pont domborodjon ki. Ez a 20 pont egyben utalás a Nomában felszolgált menü 20 fogására, és szimbolizálja a Noma konyháját is. Hangokká formálja az elkészítés folyamatát a termelőktől egészen a vendégig, összeköttetésbe hozza az étkezőt a konyhával és betekintést nyújt a kulisszák mögé, az étterem misztikumába.

Nem tudom, más Michelin-csillagos helyeken mi szól a mosdóban vagy az asztaloknál (bár arról már hallottam, hogy a top séfek Metallicát hallgatnak az ételkészítés közben - kivéve Jamie-t, aki Westlife-ot...), de ez a mix lenyűgöző bizonyítéka annak, hogy René Redzepi éttermében a kreativitás mindenek felett áll. Az ötlet talán egy véletlen beszélgetésből született, de az eredmény bizonyítja, hogy mennyire inspirálóan hatott az étterem és a zenekar egymásra. Ami ismét elgondolkodtat arról, hogy a gasztronómia elképesztően sok hasonlóságot mutat a kortárs (képző)művészettel.

Sajnos a teljes művet csak az hallgathatja meg, aki ellátogat a Nomába és eltölt 67 percet a mosdóban... 



Képek forrása itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése