Oldalak

2015. május 16., szombat

Hadigasztronómia - kordokumentum kerestetik!

Hadigasztronómia - ez a furcsán hangzó fogalom lesz a témája a Helikon Kiadó ősszel megjelenő Hamisgulyás című kötetének. Ám addig érdemes feltúrni otthon a padlást és a fiókok mélyét, a kiadó felhívásában ugyanis arra kéri az Olvasót, ne legyen rest a témába vágó dokumentumokat megosztani velük. A szerzők - Szécsi Noémi és Fehér Béla - remélik, hogy az eddig összegyűlt anyagok mellett sok izgalmas dolog felbukkan majd, ami teljesebbé teszi a képet.

Aki első hallásra úgy gondolja, hogy az étkezés és háború kapcsolata nem túl izgalmas téma, annak jó szívvel ajánlom Szécsi Noémi írását a Hévíz folyóirat tavaly nyári számában (2014/3). A szöveg tökéletes előfutára a könyvnek, és sejteti, hogy nem csak szomorú dokumentumát kapjuk kézhez az éhezésnek: a hiány leleményessé teszi az embert, a kényszer olykor elképesztő dolgokat eredményez. Az állatkerti bölény és láma éttermi fogássá is válhat, miközben rég elfeledett dolgokat kell újra tanulni - például azt, hogy a gyermekláncfű ehető. A múlt feldolgozása közben a jelenkor trendjein is elgondolkodhatunk, ezt Szécsi Noémi az írás utolsó bekezdésében remekül összefoglalja: 

"Furcsa belegondolnunk, de mai is minden nap eszünk hadiételt - persze más okok és ideológiák jegyében. Az első világháborús sajtó által borzadva emlegetett élelmiszeripari vívmányok - az aromával ízesített szörp, a zselatinnal sűrített lekvár, a kalóriamentes édesítőszerek, a tejporral dúsított margarin, a fellisztezett húskészítmények - ma már mindennapi táplálkozásunk magától értetődő részei. A korábban energiatartalmuk miatt is sokra becsült finomított élelmiszerek mára páriasorba kerültek, ellenben a valaha mélyen lenézett köles, árpagyöngy, héjával őrölt búzaliszt, a növényi húspótlók, a különféle levélzöldségek, valamint a magas fehérjetartalmú hüvelyesek ma már az egészséges táplálkozás csillagaiként tündökölnek." (Hévíz, XXII. évfolyam, 2014/3, 204. o.)

A szerzőkben bízhatunk, nem valami unalmas, száraz, történelmi tanulmány vár ránk, hanem egyszerre olvasmányos és hiteles, rettentő tanulságos összefoglaló. Mindketten jártasak a gasztronómiában: Szécsi Noémi a Kommmunista Monte Cristo regény írása közben bukkant a háborús ételek témájára (a könyv főszereplője Sanyi, a vegetariánus hentes), Fehér Béla novellái és regényei pedig szintén gyakran forognak a gasztronómia körül, ráadásul Cserna-Szabó Andrással közreműködve neki is köszönhetjük a hazai étel-irodalom zseniális alapművét, az Ede a levesben-t. És Ede már alig várja a polcomon, hogy Hamisgulyás kerüljön a látókörébe.


Kedves Olvasó! Ha a felhívásban szereplő bármiféle dokumentummal hozzá tudsz járulni a kötet teljességéhez, ne légy rest felvenni a kapcsolatot a kiadóval a helikon.hamisgulyas@gmail.com email címen vagy Facebook oldalukon. Ennél jobb helyre nem is kerülhetne az, amit másképp az enyészeté lenne!

Íme a teljes felhívás:


Tisztelt Olvasó!


Őrizget otthon régi szakácskönyvet, a dédnagymama kéziratos receptgyűjteményét, esetleg régi fotókat felmenői háborús hétköznapjairól? Esetleg képeslap-, számolócédula- vagy reklámnyomtatvány-kollekciójában akadnak érdekes ábrázolások a hadigasztronómiát illetően?

2015 őszén a Helikon Kiadó gondozásában könyv jelenik meg Hamisgulyás címmel a háborúk és az étkezés kapcsolatáról. A szerzők (Fehér Béla és Szécsi Noémi írók) eddig közöletlen anyagokat keresnek az 1914−1918 és az 1939−1945 közötti időszakból, a következő témákban:

− családi képek a hátországról (étterem, bolt, konyha, családi ebéd, éléskamra, élelmiszer-feldolgozás),
− táplálkozással kapcsolatos fotók, képeslapok, újságcikkek (konzervgyár, cukorgyár, vágóhíd stb.),
− kéziratos családi receptkönyv,
− szakácskönyv, receptfüzet (legalább a fotója!),
− korabeli táplálkozással kapcsolatos reklámok, élelmiszerjegyek,
− étkezést, ellátást ábrázoló katonai, hadifogoly, munkaszolgálatos vagy lágerfotók.

Ha Önnek birtokában van bármilyen ezzel kapcsolatos anyag, amit szívesen viszontlátna ebben az albumban, a Helikon Facebook-oldalán vagy a helikon.hamisgulyas@gmail.com email-címen veheti fel a kapcsolatot a kiadóval. Segítségét előre is köszönjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése