Oldalak

2016. november 20., vasárnap

Ami a Menüből kimaradt

Ismerős ez a logó? Akinek igen, az vagy birtokolja már valamelyik Menü kötetet a kettő közül, vagy szerette volna, de nem maradt neki, mert elkapkodták. Jutott vagy sem, jó hír, hogy idén sem maradunk a különleges szakácskönyv programja nélkül: november 24-én egy kiállításon nézhetjük meg, mi kerülhetett volna még a világutazós kötetbe, a kibővített változatot pedig meg is vásárolhatjuk.

Az első Menü 2014-ben jelent meg. A három alkotó, Laki Eszter (grafika), Glódi Balázs (fotó) és Mihály Kamilla (szöveg) közösségi szakácskönyvet hozott létre, ami bőven túlmutat a könyvkiadáson: huszonkét barátjukat kérték meg, hogy főzzenek egy menüt, ezen kívül semmi egyéb instrukciót nem adtak. Az ételeken keresztül bontakozott ki a vendéglátók személyisége, az együtt főzés és együtt evés rituáléja teremtett különleges atmoszférát a könyvhöz. A résztvevők legalább annyira fontosak benne, mint az ételek, egymást kölcsönösen kiegészítik, párhuzamosan kapunk portrét és recepteket. A kötetből mindössze ezer példány készült, és bár nem övezte nagy felhajtás vagy különleges reklámkampány, pillanatok alatt elfogyott az összes.

Egy évvel később a Menü 2 ugyanezt a szellemiséget vitte tovább, még mindig a barátok és ismerősök körében mozogva, de a fővárostól eltávolodva: az alkotók fél éven át utaztak belföldön és külföldön egyaránt, hogy újabb húsz szereplőt megismerhessünk, és ezáltal húsz helyszínt és még több receptet. A portrék rövid interjúkká bővültek, a főzés és az együtt evés öröme pedig továbbra is fókuszban maradt. Az ezer példány most is hamar gazdára talált.

Az idei november nem egy egészen más harmadik kötetet hoz nekünk, hanem a világutazós Menü kibővítését: kimaradt receptek és képek elevenednek fel és kapnak új lehetőséget, nem csak a könyv lapjain, hanem kiállítási tárgyként is. November 24-én este ismét a közösen elfogyasztott étel élményét ünnepelhetjük az alkotókkal és vendéglátóikkal. Aki az első két kötetről lemaradt, az most legyen résen: azt gyanítom, hogy a kibővített díszpéldánynak már nagyon sokan előre helyet szorítottak a könyvespolcukon. Ha nem jut belőle most, akkor legfeljebb kölcsön kérni lehet. Talán épp egy közös főzés apropóján?


(A fotó a Menü Facebook oldaláról származik.)


kiállítás és könyvbemutató
2016. november 24. csütörtök, 19 óra
Flatlab, 1082 Budapest, Baross u. 3.

Bővebb információ a második kötetről a Menü honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése