Oldalak

2014. március 3., hétfő

Lapozgatnivaló

Akciós könyveket sosem szabad kihagyni: a Klauzál 13 könyvesbolt és galériában már néhány hónapja zajlik a raklapos könyvvásár. Vegyes a kínálat, és időnként változik, a művészeti albumokra vadászók igazi kincsekre lelhetnek, ha elég gyorsak, és nem happolja el az orruk elől valaki más a kiszemelt kötetet. Gasztro téren nem túl erős a választék, de egy kis gyöngyszemet sikerült nekem is előásnom. Eme kis könyvecske az ékes bizonyítéka annak, hogy nem csak szakácskönyv számíthat gasztrokönyvnek. 


A Menu Designs inkább grafikusok polcára való kellék: a könyvben található képgyűjtemény elsődleges célja, hogy plakátokhoz, étlapokhoz, prospektusokhoz legyen inspirációs forrás és “alapanyag”. A hozzá tartozó CD minden képet tartalmaz nagy felbontásban. A gyakorlati hasznán túl azonban egy gasztrománnak igazi lapozgatnivaló. “Szemfagyi”, amit egy fárasztó nap után, este az ágyban jól esik nézegetni - mikor már az agy nem elég az olvasáshoz. Régimódi poharak sorban egymás mellett, mintás tányérok, dohánykellékek, csészék, halfajták, fűszernövények, ódivatú piknikkosarak... Kár, hogy a képek forrásáról semmit nem tudni. Persze nem is ez a célja a kiadványnak, de azért kíváncsi lennék, egy-egy kép mikor született, melyik korszakban, mit illusztrált eredetileg.
A könyv kétharmada fekete-fehér rajzokat tartalmaz, tematikusan elrendezve (konyha, asztal, tojás és tejtermékek, halak és tenger gyümölcsei, gyümölcs és zöldség, fűszerek és ízesítők, pék- és cukrászáruk, italok, kávé és tea, dohány, egyéb), a kisebbik része színes kép. A végén található index alapján visszakereshető, konkrétan milyen halfajták, fűszerek, növények szerepelnek egy-egy képen. 
A Menu Designs egy sorozat része, a Pepin Pressszámos hasonló tematikus kötetet adott már ki . Igényes, szép kiadványnak tűnik mindegyik.







És ha már menü dizájn: próbáltam utánajárni, létezik-e olyan könyv, amely az étlapok történetét, kialakulását vizsgálja. Két dolgot találtam, az amerikaiak járnak élen: az egyik a Taschen kiadó Menu Design in America c. kötete - tekintélyes album, szintén megtalálható a Klauzálban, nem éppen akciósnak mondható áron. Költségkímélőbb a másik forrás, egy honlap, ami egyfajta digitális kép-adatbázis, több, mint 1500 étlap képével. Egyelőre maradok az utóbbinál, a Taschen könyvet pedig felteszem a kívánságlistámra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése