Oldalak

2014. április 2., szerda

Amikor a könyvesbolt nem elég

Könyvesboltban vagy antikváriumban járva mindig alaposan átnézem a gasztro részleget. Ám ahogyan gyarapodik a könyvtáram, egyre kritikusabb vagyok az új példányok beszerzésénél. Antikváriumban még csak-csak találok olykor valamit, de az új könyvek között talán ha 10% (vagy még annyi sem) az, ami valóban érdekel. Ez nem azt jelenti, hogy már mindenem megvan, ami kellhet - óóóó dehogyis, sosem lesz ilyen állapot! Inkább annak a jele, hogy rengeteg a humbug könyv: kevés recept, átgondolatlan tartalom, óriási és nem túl különleges fotók, mindez ígéretes és jól eladható cím mögé bújtatva. És mégis fogy az ilyesmi: a legtöbbször bizonyára ajándékkönyv lesz belőlük.


A humbugok jobbik verziója a tévészakácsok soron következő opusza (értsd: Gordon, Jamie vagy Nigella - mindenki más hátrányos helyzetből indul mellettük). Ezek szépek és jók is, de a receptek nagy részét az egyszeri háziasszony valójában sosem fogja elkészíteni: az alapanyagokat Angliára szabták, így az eredetileg hétköznapra szánt fogás nálunk talán ha évente egyszer ünnepi étel lesz, amikor előtte gondosan levadásszuk azt a tenger gyümölcsét vagy bármi mást, ami nálunk nincs. Egy-két ilyenem azért nekem is van, sőt, bevallom, akad olyan is, amire vágyom, de bőven a lista végén kullognak.

Van még ezen kívül olcsó füzetke ezerféle tematikában, régi sikerkönyvek újrakiadása, és még szépen szerkesztett üres receptkönyv is, amit nekünk kell megtölteni tartalommal. De valójában rettentő kevés az igazán értékes gasztrokönyv. A legnagyobb hiány a gasztrotörténettel foglalkozó írásokból van. Néha szinte olyan érzésem van, mintha csak engem érdekelne az ilyesmi...

A kínálat egy része a Sirha Kiállításon
(Forrás: Facebook)
Beszerző helyek közt van azonban egy biztató alternatíva, ami talán inkább a szakács- és cukrász szakma tudásra éhes tagjainak bázisa, de lelkes gasztrofanatikusok is bőven találnak itt szuperkönyveket. Csak semmi humbug. A cookbooks.hu tele van a mai csúcsgasztronómia kiadványaival: a világ leghíresebb séfjeinek és éttermeinek könyvei, minden egyes példány külön gasztro-filozófiát, univerzumot képvisel, gyönyörű fotókkal, hibátlan dizájnnal. Bármelyik a kezembe kerülne, csodálattal lapozgatnám. Nagyon erős a desszert és cukrász szekció, ami talán annak is köszönhető, hogy nem rég részt vettek a Sirha Budapest Nemzetközi Kiállításon -  a facebook oldaluk tanúsága szerint igencsak sikeresen.

A könyveken túl néhány kiváló magazin is elérhető (So good.., Port Culinaire, FOOL stb.) nem csak angolul, de német, francia nyelven is.  A leírások nagyon informatívak, legtöbbször videó vagy egyéb kiegészítés is kíséri. Akár kiindulópontnak is jó lehet, ha valaki most kezd érdeklődni a csúcsgasztronómia iránt. Külön jó pont, hogy a magazinok esetében a teljes, részletes tartalomjegyzéket megtaláljuk a leírásban.

Két gyönyörű magazin - már a borító is önmagáért beszél
Miért nincs itthon ilyen???
A könyvek jellegéből adódóan a legtöbb esetben mélyen a pénztárcába kell nyúlni, de tegyük hozzá, hogy valóban különlegességekről van szó. Megnyugtató lenne tudni, hogy sok hazai szakács vagy esetleg étterem áldoz méltó összegeket ezért a tudásért. Nem ismerem a vevőkört, ám a tulajdonos az oldal bemutatkozásából kiderül: a háttérben Fekete Antonio áll, aki nem más, mint a New York-palotában található Salon étterem séfje és Wolf Andrással együtt a 2014-es Gault Millau kalauz által kihirdetett év szakácsa. El nem tudom képzelni, hogy marad rá ideje a munka mellett. Csak az lehet a válasz, hogy szívügye ezzel foglalkozni. Hálás köszönet érte!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése