Oldalak

2014. augusztus 2., szombat

Ehető Balaton*


Aki igazán szeret jókat enni, az nyaralás közben sem feledkezik meg erről. A kirándulás úgy kerek, ha egybeesik valamilyen gasztro-kalanddal. Nem kell, hogy bonyolult dolog legyen: elég egy jó piac, vagy egy kis delikát bolt, ahol kedvesen fogadnak. A probléma csak az, hogy bár az internet sokat segít indulás előtt, valójában mégis kevés a megbízható forrás. Balaton-ügyben azonban meg vagyunk mentve.


Nem fér hozzá kétség, hogy a Magyar Konyha magazin a leghasználhatóbb hazai gasztromagazin. Sőt, az egyetlen, amit annak lehet nevezni: a többi valójában csak receptgyűjtemény, egy-két életmód-cikkel vagy gasztronómiához köthető írással. Ezzel szemben a Magyar Konyha tartalmas és naprakész cikkeket, interjúkat közöl, városokat mutat be gasztronómiai szempontból, termelőket, borászokat ismertet meg, és persze azért recepteket is ajánl. Azt sajnos nem tudom, kik vásárolják vagy fizetik elő, mert az ismerősök polcán nem fedeztem fel eddig, de mindenképpen olyanok, akik nem érik be az internetről összevadászható alapinformációkkal. Auguszt Olga, Saly Noémi vagy Cserna-Szabó András neve nekem garancia arra, hogy jó dolgokról fogok olvasni.

Épp ezért öröm, hogy a tavalyi első kiadás után idén megint megajándékoztak egy balatoni gasztro kalauzzal. A Balaton 2014 a Magyar Konyha július-augusztusi számának melléklete, tehát még egy hónapig kényelmesen elérhető az újságosoknál 695 Ft-ért. A 2013-as kiadás óta sokat frissült, bizonyítva azt, hogy a Balatonnál zajlik az élet. A kalauz nem csillagokkal vagy szakácssipkákkal ítélkezik, inkább kézen fogva vezet és megmutatja, mik azok a helyek, ahol nem vernek át. Nem csak éttermekbe visz el, hanem cukrászdákat, piacokat, halsütőket, lángosos bódékat is ajánl - mindent tehát, ahol kapható valami finom. Mert fontos, hogy a gyomrunk is örüljön a nyaralásnak. És bár nyáron a legaktuálisabb, nem csak egy nyárra szól: ezek a helyek ősszel, télen, tavasszal is ott vannak, ha kedvet kapnánk egy-egy hétvégi kiruccanáshoz.

A könyv hat egységre tagolja a Balaton környékét (Keszthely és Badacsony, Káli-Medence, Tihany és Balatonfüred, Veszprém, Siófok, Balatonboglár és Balatonlelle), és egy szerelmi vallomás a tóhoz. Mi Tihanyban jártunk nem rég, így tapasztalatból mondom, hogy volt gyakorlati haszna. Óriási szerencsével kifogtunk egy kedvezményes menüt a Karolina Fűszerkertjében, amelynek séfje Klaus Deutschmann. Európai  pályafutása során dolgozott már két Michelin csillagos étteremben is, és korábban a Chateu Visz séfje volt. Az internet fogyatékossága, hogy nem tudtam pontosan utánajárni a tapasztalatainak, mindenesetre a három fogásos menü, amit fejenként 2000 Ft-ért ettünk, a legjobbak közt van, amit valaha kóstoltam. A másik hely, ahová a kiadvány kalauzolt, a balatonfüredi Kredenc Borbisztró: kellemes zene, nagyon kedves kiszolgálás, ízletes ételek, friss borok. Igazi bisztró hangulat, méltó lezárása volt a balatoni hétvégénknek. 

Persze ne vegye el senkinek a felfedező kedvét egy ilyen kiadvány. Kísérletezni is kell, máskülönben nem tud évről évre bővülni a kalauz. De attól még legyen ott a zsebben a Balaton 2014 - védelem a balatoni vendéglátós dzsungel veszélyei ellen.


(*A címet a tihanyi hétvégéből loptam: az ARTplacc kortárs művészeti fesztivál programjában volt egy séta ezen a néven meghirdetve. És bár mi különböző okok miatt nem csatlakoztunk, érdemes a szervezők munkájának utánajárni: a Collective Plant egy városi növénygyűjtő projekttel indult, és azóta szépen tovább gyűrűzött, egyre inkább kinövi magát. A kiadványaik nagyon szépek, Budapesten több helyen is beszerezhetőek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése