Zela Inovecka: Vidám főzőiskola
Elképesztő mennyiségű szakácskönyv jelenik meg
mostanában, a legkülönbözőbb témákban és minőségben. Nehéz lehet piaci rést
találni a nagy dömpingben, és szinte már várható volt, hogy mikor csapnak le a
kiadók a gyerekközönségre. A nagyobb könyvesboltokban kitüntetett helyen
találjuk a Bereznay Tamás nevével fémjelzett, csodaszépen illusztrált Mesék a konyhából című kötetet, vagy a Nők Lapja Konyhából ismerős Ugrai-Nagy Tünde
Manókonyha c. könyvét. Sőt, valamilyen ismeretlen okból Demcsák Zsuzsa is írt
gyerekszakácskönyvet Konyha, tündérek címmel. Ha nem tévedek, mindhárom
említett kötet nem sokkal karácsony előtt jelent meg… Ó igen, és ne feledjük,
hogy Stahl Judit már évek óta gyerekeket dolgoztat főzős műsorában a konyhában,
mert ugye amiben aranyos kis kezek ügyetlenkednek, az rossz nem lehet. Szerintem
csak idő kérdése, és ő is könyvre váltja a recepteket. Ám valóban nem olyan új
találmány ez: nekem is volt gyerekszakácskönyvem, méghozzá Disney: Donald kacsa szakácskönyve – amint megtalálom, erről is referálok, mert nagyon szerettem. Amiről
viszont most szó lesz, még ennél is régebbi: a zsebkönyv méretű Vidám
főzőiskola ugyanis 1965-ben jelent meg magyarul, és a legaranyosabb
szakácskönyv, amivel eddig találkoztam.
És hogy miért is? Nem, nem a receptek miatt. A
könyv koránál fogva ezek már nem túl hasznosak: annyit változott a világ, úgy
kibővült az alapanyagok választéka, hogy a gyerekeknek manapság csak ennyit
mutatni olyan lenne, mint egy morzsát adni a csokitortából. Ám nem is ez a
lényeg: fölösleges mai szemmel bírálni a majd’ 50 éves recepteket. Akkoriban
Szlovákiában – mert eredetileg szlovák kiadványról van szó – ez lehetett az
átlag konyha: tojás, liszt, burgonya, olaj, juhtúró, répa, snidling (meglepően
sokszor)… Semmi ördöngösség. Lehet ezekből is kiváló ételeket készíteni.
Például palacsintát. Vagy sztrapacskát. Inkább az olyan fogásokat nehéz
manapság elképzelni, mint amilyen a könyv szerint az alapmártás: „10 evőkanál
sima lisztet 6 evőkanál olajban vagy olvasztott vajban, esetleg zsírban
aranysárgára pirítunk, majd felöntjük ½ liter hideg vízzel, és állandó keverés
mellett, hogy össze ne csomósodjon, megsózzuk. Amikor a kása sűrűsödni kezd, ½ liter
tejet öntünk hozzá. Az így elkészített pépből különböző mártásokat készíthetünk
aszerint, hogy mivel ízesítjük.” Paradicsomszósz például sűrített paradicsom és
hagyma hozzáadásával készül… Nekem ez már egy kicsit bizarr.
"Tükörtojás-sütőben készítjük az ún. ökörszemet." |
De nem akarok senkit sem elrettenteni: igenis
vannak benne használható receptek! A könyvecske célja elsősorban az, hogy
bátorítsa a gyerekeket: ne féljenek a konyhában tevékenykedni. Hiszen a főzés
nem is olyan bonyolult, csak egy kis aprítás, adagolás, keverés-kavarás, és már
kész is. És micsoda büszkeség gyerekként a szülőket az asztalhoz invitálnunk! Szerepelnek
a könyvben szendvicskrémek, tojásos ételek, tízórai javaslatok, főzelékek,
saláták, fagyasztott ételek, mártások, húsok, desszertek, és még bográcsos
ételek is – szóval tényleg egész kis konyhatudomány. Különösen ajánlom azoknak,
akik odavannak a főtt tojásért, mert számtalanszor felbukkan az alapanyagok
közt. Sőt, azt is megtudhatjuk, hogy a szlovák kirándulók hátizsákjában is
gyakran előfordul: „Jártok kirándulni? Egészen biztosan jártok, nem kételkedem
benne. És mit visztek ilyenkor magatokkal? Úgy gondolom, a sátoron és az
esőköpenyen kívül. Konzervet? Rendszerint valamilyen pástétomot, igaz? És még
mit? Kemény tojást? Ezt ismerem. Amint kiértek a városból, kölcsönösen egymás
homlokán töritek fel. Jó hecc, de nem hasznos. A harci fegyverként használt
kemény tojások rendszerint élvezhetetlen ennivalóvá válnak. Egy egész napos
gyaloglás után bizony jól jönnének, de hát hol vannak már akkor a tojások?”
"...tele volt jó szándékkal, hogy ígéretét betartsa, csakhogy..." |
És éppen az ilyen összekötő szövegek miatt lesz a
könyv annyira élvezetes. Ugyanis minden receptcsoport előtt néhány soros tanító
célzatú szövegecske várja az olvasókat. Például, hogy édesanyának milyen jól
esne, ha mi készítenénk el az uzsonnát nem csak magunk számára, hanem a
kistestvéreinknek is. Sőt, a szüleinknek. „Hadd érezzék most ők az izgalmat,
hadd kapja el most őket a kíváncsiság és türelmetlenség, hadd tapogassák
titokban a nylonzacskót.” Mert a tartalmát nem szabad előre elárulni, hadd
legyen meglepetés! Na de nem mindig vagyunk ilyen kisangyalok gyermekkorunkban,
és a könyv írója ezt is pontosan tudja. Tudja például, hogy mi történik az
ételre hagyott pénzzel, mikor anyuka és apuka szolgálati útra mennek. „A pénz
nagy kísértés, és ennivalón kívül sok mindent vásárolhatunk rajta. Igor
hirtelen megállapította, hogy feltétlenül szüksége van szilonhuzalra,
ausztráliai bélyegekre és kis ügyes körzőre. Az utolsó fillérekért pedig – az Kati
ötlete volt – egy csokor szegfűt vásároltak szüleik fogadtatására. Sohasem árt
megörvendeztetni a szülőket ilyen figyelmességgel, hogy aztán könnyebben
viseljék el kedves gyermekeik egyéb meglepetéseit. Mint például azt, hogy
eltört egy váza, és isten tudja hogyan, a fürdőszobában leszakadt a polc, meg
egyebek…” Egy ilyen bevezető után pedig mi más következhetne, mint az olcsó
ételek csoportja…
"...nem egészséges egész napon át, sőt néha több napon át hideg koszton élni." |
Azonban még a sok humoros összekötő szöveg is
kevés lenne, ha nem kísérnék szinte minden oldalon imádnivaló rajzok. Szívem
szerint publikálnám az összeset, de akkor elvenném a felfedezés örömét azoktól,
akik csak ezután szerzik meg a könyvet. Nagyon nehéz volt néhányat kiválasztani
közülük! Kicsit emlékeztetnek a régi csehszlovák rajzfilmek világára, többnyire
egyszerűek, de mind nagyon vicces. Elég csak ránézni: vagy elsőre beleszeret,
aki látja, vagy úgysem fog neki tetszeni soha.
Becsülettel próbáltam utána olvasni a szerzőnek,
van is egy szócikk róla a Wikipedián – szlovákul… Így sajnos nem tudok
mesélni Zela Inovecká-ról. Az illusztrátor, Bozena Plochánová esetében
hasonlóan jártam, de néhány rajzát képkeresésnél kiadja a kereső. A Vidám
főzőiskola persze nem a gasztroirodalom egyik alappillére, így nem is csoda, ha
alig van róla információ ennyi idő távlatában. De annyira szívmelengető kis
kiadvány, hogy csak arra tudok bíztatni mindenkit, szerezze be – mindenki
forduljon bizalommal kedvenc antikváriusához!
A könyv a Molyon ITT.
"A tej még egy kondérban sem maradhat felügyelet nélkül." |
"A kása valóban hamis étel, és a tapasztalatlant alaposan felbosszanthatja." |
"...a főzőkanál mindig kéznél legyen, és ilyenkor ne trécseljetek barátnőtökkel az ablakban." |
"...fagyasztott készítményt nem szabad a játszótérre menet vásárolni." |
"...be kell hatolni az éléskamrába, és alapos vizsgálatot tartani." |
"Sós vízben kifőzünk apróra tördelt makarónit." |
"Sertés- vagy borjúkarajt könnyedén kiverünk." |
"Ha füstöl, kisebbre kell csavarni a lángot." |
"Nem tételezem fel, hogy egész sereg serpenyővel indultok el kirándulni, de bográcsot biztosan visztek magatokkal." |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése