Megjelenés előtt álló szakácskönyvek után kutattam nem rég, sajnos nem sok sikerrel. A kiadók oldalán kevés információ található erre vonatkozóan, és az is lehet, hogy korai még keresgélni: inkább karácsony előttre tartogatják az újdonságokat. Találtam viszont valami mást: a Csipet Kiadót, amely nem rég alakult, és szakácskönyvekre szakosodott. Annyira frissek még, hogy ezidáig egy könyvük készült el: Limara szakácskönyve.
Kíváncsivá tett a dolog, és mivel a honlapon úgy írják, közvetlen emberek, akik gyorsan válaszolnak kérdés esetén, vettem a bátorságot, és kértem egy találkozót Kereki Noémitől, a kiadó vezetőjétől. Profi interjúra készültem, ami azzal kezdődött, hogy a diktafonom csődöt mondott. Nem estünk kétségbe, inkább beszélgettünk egy kellemeset, és eközben megtudtam sok mindent a kiadóról és Noémiről.
Az első kiadvány borítója |
Házi Pékek Ünnepi Kenyere |
Több terv is van a jövőre nézve: karácsony előtt (december 6-án) megjelenik a következő Limara kötet. Bár a két könyv között eltelt idő rövid, mégsem túlzás: a második kötet nem receptgyűjtemény lesz, hanem technikai dolgokat tanít, inkább kézikönyv, mint szakácskönyv. Az egy hetes fotózás nem rég fejeződött be Makón: Limara egy héten keresztül dolgoztatta a sütőt fáradhatatlanul, Studer Veronika fotós pedig asszisztensével együtt mindent lefotózott. A csapat egészen biztosan nem maradt éhes, el is kellett fogyasztani a fotóalanyokat.
A Csipet csapata - készül az új Limara kötet |
A jövő évről csak annyit árult el Noémi, hogy az édesség-vonal fog erősödni, érdemes lesz figyelni, min ügyködnek. Csak saját kiadású, magyar nyelvű könyvekkel szeretnének foglalkozni, hazai szerzőket felkarolni, nem pedig külföldi kiadványokat magyarítani. Visszafelé persze működhet a dolog: nyitottak arra, hogy a saját kötetek külföldön is megjelenhessenek.
Őszintén szólva a Csipet Kiadót körüllengi a lelkesedés és a kis dolgok bája. Beszélgetés közben realizáltam, hogy én már kicsit letértem a receptes könyvek útjáról és sokkal tágabban értelmezem a gasztronómiához kötődő kiadványokat, más típusú könyvekre vadászom. Mindemellett meleg szívvel ajánlom ezt a kiadót: öröm látni, hogy egy csapat csak az ételekre fókuszál, és hogy az alapvető motiváció a lelkesedés, nem pedig az üzlet. Ahogyan a honlapon is írják: nyitott és közvetlen emberek, akik szívesen beszélgetnek bárkivel, akinek mondanivalója akad számukra. Sok sikert kívánok Nekik, növekedjenek, akár a tészta a dagasztótálban. :)
Nagy felütéssel kezdtek, remélem, sikerül megmaradniuk ilyen magas szinten. Igen profi kiszolgálást kaptam, gyorsat, udvariasat, készségeset. Maradjanak meg ilyennek! Nagyon sok sikert nekik.
VálaszTörlésÉn is remélem! :) Amíg van benne szív és lélek, addig nem lesz baj szerintem. :)
VálaszTörlés