Horváth Ilona: Szakácskönyv
Horváth Ilona Szakácskönyve egyike az ilyen családi alapműveknek – a mi családunkban legalábbis az övé volt az, amit rongyosra használt a nagymamám, aztán később anyukám is. Amikor felfedeztem, hogy megjelent új kiadásban, azonnal követeltem a magamét is, hogy aztán ezt vigyem magammal a Nápolyban töltött 4 hónapra. Mert ugyebár külföldön prezentálni kell a magyar konyhát, és még most is igen gyenge vagyok ezen a téren. Ha kérdésem van, Anyukámhoz fordulok először, de olykor-olykor jó szolgálatot tett már Horváth Ilona kötete.
Talán elavultnak tűnhet egy több, mint 60 éves recepttár – hiszen az alapanyagok és elkészítési módok nemigen tükrözik a folyamatban lévő gasztroforradalmat. De jelentkezzen, akinek a kiválóan elkészített tandoori csirke helyett nem esik jobban néha a krumplis tészta, finom magyar paprikával. Vagy egy paradicsomos káposzta sült hússal, ami az iskolai menzát és a gyerekkort juttatja eszünkbe. Lehet, hogy számos ponton bele lehet ma már kötni a receptekbe, de sosem tudnék rosszat mondani erről a könyvről: ha ebből származott Anya főztjeinek nagy része, az nem felülír mindent?
Ez tehát a nagy titok."Horváth Ilonának volt egy kicsi, régi szakácskönyve, és felkérték, hogy dolgozza át, modernizálja, bővítse ki négyszeresére. Mire ő azt mondta, hogy beteg, öreg, erre már nem vállalkozik. A baráti társaságból ismertem azt a szerkesztőt, aki aztán megkérdezte Ilonkát, belemegy-e abba, hogy valaki más dolgozza át a könyvét. Ilonka beleegyezett. Egy tál friss pogácsával fogadott minket, édes, idős néni volt, aláírta a szerződést, és két hét múlva meghalt. Én még kaptam két példányt a könyvéből, és azt mondták, hogy azt csinálok vele, amit akarok. 1955-ben jelent meg az első kiadás: gyakorlatilag ez az első nagy könyvem. Több mint kétmillió példányban kelt el, ami elképesztő szám. A hétköznapi magyar konyhát csináltam meg benne."
Törökszentmiklóson még ma is büszkén ápolják Horváth Ilona emlékét: 2006-ban, születésének századik évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek életéből, szakácskönyveiből és egyéb relikviákból, ezen kívül pedig egy főzőversenyt is szerveztek, amely bizonyára sikeres lehetett, mert 2007-ben és 2008-ban is megismételték. A Törökszentmiklósi Városvédő és –szépítő Egyesület honlapja nem számol be több vele kapcsolatos eseményről, de bizonyára nagy becsben tartják nem csak könyve miatt, hanem azért is, mert a helyi leánykollégium igazgatója is ő volt annak idején.
Sajnos abból a kevés internetes forrás, amire rábukkantam, nem derül ki, hogy milyen ember lehetett „Ilonka néni”, és mi célból írta könyvét. Vajon mit szeretett a legjobban elkészíteni? És milyen kudarcok érték a konyhában? Nem hiszem, hogy ezt megtudjuk, viszont cserébe számos történettel – konyhai sikerekkel és kudarcokkal szolgálhatunk cserébe. Nektek milyen történetetek van? És Nektek milyen a „horváthilonátok”?
A könyv a Molyon ITT.
Nincs is jobb a jól bevált recepteknél :)
VálaszTörlésNekünk is hasonlóan nézett ki a nagyi példánya.
A mai receptekkel az a gond, hogy sokszor nem írják bele az alapvető tudnivalókat, pl hogy egy tésztát lehúz a túl sok cukor, vagy hogy a pirospaprika megéghet és megkeserítheti az ételt, ha nem akkor tesszük bele, amikor kell.
Jayville
Igen, ez az az alaptudás, amit mindenkinek tudni kéne, aki főz. Egyébként a mai receptekkel az a helyzet szerintem, hogy remek eligazítást adnak, részletekbe menően, arra az egy konkrét receptre, amiről szó van. Gondolok itt főleg a blogokra és az azokból született könyvekre. Aztán ha sok ilyet megcsinál az ember, akkor kialakul valamiféle rutin, és meglesz ez az alaptudás. A Horváth Ilona előtti szakácskönyvek között meg sok olyan van, ami csak néhány sorban felvázolja, mit is kell csinálni - a régieknek valószínűleg ennyi is elég volt, mert látták gyerekkorukban a konyhán, hogy minek hogyan is kellene kinéznie nagyjából (állagok, ízek, stb.). És mivel mi már nem tudjuk, nekünk kell a sok utasítás. :) Ez ugyanolyan, mint az, hogy az osztrák sosem fog egy jó gulyást főzni, mert nem ette gyerekkorában, és nem is tudja, milyennek kell lennie.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés