Kosztolányi Dezső: Ebéd
Kosztolányiék Babits és Bodor Aladár társaságában, Dömösön. Talán épp egy jó ebéd után. (A fotót Babits felesége, Török Sophie készítette.) |
Ebédje nincs a kezében, sem az ölében, sem a tányérján, hanem a járdán, a puszta földön. Valaki ételhordóban vihette, kiloccsantotta, s ott hagyta. Ez az ember pedig, aki kilépett az alagútból, egyszerre megpillantotta a gazdátlan ebédet, melyet valamely jótékony tündér pottyantott le ingyen, töprengett, majd lekuporodott, kivette bicskáját, és pengéjével egyenként emelte szájához a falatokat.
Káposztafőzelék volt, borjúföltéttel, s túrós metélt. Sajnos, a kenyér hiányzott hozzá. De az étel oly szerencsésen esett le, hogy az egyes fogások alig keverődtek össze, külön kis kúpocskákban púposodtak, s egyáltalán nem sározódtak be a járdán, mely mintegy terítetlen asztalul szolgált, mert a káposzta legalsó rétege természetes tányért alkotott alájuk. Nem volt ez utálatos, csak furcsa, végtelenül furcsa. A káposzta vékony pántlikáin zsír fényesedett, a borjúhús csiklandozta az orrot, a túrós metélt még gőzölgött. Nyilván többen is megkívánták, mikor elhaladtak mellette, de hiányzott belőlük a bátorság és őszinteség, hogy ösztönüket követve leguggoljanak, és fölfalják.
A járókelők megálltak. Noha éhesek voltak, és otthon már várta őket a párolgó leves, bámulták a jelenetet. Nincs nagyobb gyönyörűség, mint evő embert szemlélni. Amint mozog az ajka, az állkapcája, a homlokcsontja, amint rág a foga, s szájában nyál csorran, mi is részeseivé válunk a táplálkozás mindennapi, unhatatlan örömének, s lélekben jóllakunk. Az ember nem sietett. Lassan kanyarította bicskájára az ételhalmokat, óvatosan a fény felé tartotta, vizsgálgatta, nem szennyesek-e, s titkolva mohóságát épp oly lassan és óvatosan fogyasztotta el. Mikor lenn csak egy mocskos káposztaréteg maradt, fölkelt, bicskáját megtörölgette a zsebkendőjével, és a pesti hídfő felé ballagott.
A nézők nem mindjárt oszoltak szét. Csodálták az ebéd hűlt helyét, a nyirkos foltot. Egy úr a botjával megbolygatta, de azt mondta, hogy ez már ehetetlen. Aztán azon tanakodtak, hogy az ismeretlen miért szánhatta magát erre a lépésre. Minthogy vele senki sem beszélt, különböző felfogások és álláspontok alakultak ki. De a vélemény általános lett, hogy az ebéd jó lehetett, pompás lehetett, főképp az a káposzta, az a zsírtól ragyogó káposzta, melyet nem győztek eléggé dicsérni. Egyesek elmenőben vissza is sandítottak. Mosolyogtak, csóválták a fejüket, úgy rémlett, hogy egy kicsit megáhították az ebédet, egy kicsit irigykedtek arra, aki megette, s egy kicsit, egy nagyon-nagyon kicsit meg is sértődtek, hogy őket nem kínálta meg.
Igen, némely emberből teljesen hiányzik a társadalmi illem.
(1926)
Kosztolányi Dezső egy rövid ideig nyerskoszton élt a családjával együtt, ami a kor nagy divatja volt. Egy 1927-ben megjelent cikk a Tolna Világlapjában meg is emlékszik erről, érdemes elolvasni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése